כולנו תמימי דעים שהחשיפה למחשב ולאינטרנט הפכה לחלק אינטגרלי מהחיים שלנו, משום שהיא נותנת אפשרות לרכוש כמות בלתי מוגבלת של ידע והזדמנות לתקשר עם אחרים ברחבי העולם. בנוסף, ישנם חוקרים, שטוענים שהשימוש במחשב מרחיב יכולות הנפש שלנו ומשפר את האינטלקט שלנו.
למרות כל התועלות, הידועות, ישנם אנשים ונשים רבים אשר חוששים להשתמש בטכנולוגיה ולכן גם נשארים מאחור בתחומים רבים הן מבחינת ידע אישי והן מבחינות רבות אחרות כמו: קשרים חברתיים, למידה ועבודה.
כמה מהם הגיעו אלי לאחרונה. חלקם הצליחו אפילו לשבת ליד המחשב, אולם הריכוז שלהם פג לאחר כמה דקות, אחרים חשו ממש חרדה מפני המכשיר והעבודה בו. חרדה, שהתבטאה כמו כל חרדה אחרת בהזעה ובדפיקות לב מואצות.
תגובות כאלו דומות לכל חרדה (פוביה) אחרת והיא נקראת גם "חרדת מחשב" או באנגלית "Cyber Phobia" .
חרדת מחשב נמצאת על רצף מאנשים החוששים להשתמש בתוכנות חדשות ועד אנשים השוללים כל אפשרות להדליק מחשב. חוקרים מדברים על 30-40% מכלל הסטודנטים באוניברסיטאות החווים חרדה ברמות שונות. כלומר: חרדה זו נפוצה ויש הרבה סיבות טובות לטפל בה.
ובכן, מה ניתן לעשות כדי להתגבר על החרדת מחשבים?
כדי לענות על שאלות אלה יש להבין תחילה את הבעיות הקשורות חרדה המחשב.
פרויד מגדיר חרדה כ"רגש לא נעים המלווה בתגובות גופניות והמזהיר מפני סכנה מתקרבת". ואנחנו שואלים: מהי הסכנה הטמונה במחשב? מהו האיום שנמצא בו? כנראה קיים כאן פחד מהלא נודע: מה יקרה אם אלחץ על הכפתור הלא נכון? או אולי פחד חברתי: כולם יודעים להשתמש במחשב ורק אני לא!
והפתרון?
רוב החוקרים תמימי דעים שרק שימוש במחשב עשוי להקטין את החרדה. כאשר רמות החרדה גבוהות מאד, או שהטראומה משפיעה על תחומי חיים נוספים כמו עבודה, מציעים הפסיכולוגים טיפולים שונים.
חוקרים אחרים מציעים חוויות מחשב חיוביות לשינוי העמדות ורגשות.
בכל מקרה, אם אתם חוששים מהמחשב, ואתם בכל אופן זקוקים לשירותיו ומעוניינים להתגבר על המחסומים, הדרך היעילה ביותר היא להדליק אותו לשוטט, לנסות ואלי להשתתף בקורס קבוצתי של אנשים החוששים ממחשב, או בשיעורים פרטיים. בקורס כזה, הלמידה איטית, חווייתית והעזרה שתקבלו תעזור לכם להבין ולהתגבר, ולפתח כישורי מחשב בקצב שלכם.
אל תוותרו, התועלת מהמחשב כל כך גדולה שזה כדאי.