"חוק ביטוח הבריאות ממלכתימושתת על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית" נכתב ברשומות, האם המילים הללו מוכיחות על המעשים, שנעשו מאז חוקק החוק או שאינן אלא מילים נבובות?
תושבי הפריפריה מרגישים על גופם את אי הצדק והשוויון הבריאותי (וגם החברתי, התרבותי והכלכלי), אולם רק כאשר שורפים צמיגים מגיעה המחאה לפיתחם של שועי הארץ. תושבי הצפון בכלל ותושבי רמת הגולן בפרט אינם אמונים על מחאות אלימות, ולכן כאשר שירותי הבריאות הניתנים ברמה נמוכים מהשירותים במרכז הארץ, אף אחד אינו פוצה פה.
לאחרונה התארגנה מחאה מיזערית בהיקפה ברמת הגולן. התברר שמכון הפסיותיראפי שהוקם במרכז הכפרי בבני יהודה הועבר ויחד עימו הועברו המכשירים שנקנו מכספי תרומות התושבים ואחרים. המכון, אכן יוחזר למקומו בקרוב (בעוד שנה שנתיים), אולם, שאר שירותי הבריאות עדיין מקרטעים. לא, לא מדובר ברופאים ובאחיות המצוינים, העובדים בתנאים לא תנאים ומצליחים לשרוד, אלא בשירותים המתקדמים הניתנים לכל דורש באזורים אחרים.
אם תושב או תושבת האזור נזקקים לצילום רנטגן – עליהם לנסוע 40 ק"מ לפחות, לטבריה או לקריית שמונה, תרופות, אפשר להשיג במרחק קטן יותר בעמק הירדן, כנ"ל רופאים מקצועיים, טיפול אלטרנטיבי ועוד. השרות הלקוי אינו מונע מתושבי האזור מלשלם את מלוא הביטוח הבריאותי, שדורש ממנו החוק, אשר אינו מקיים את החלק השני של המשוואה.
אז אם אתה חולה, מוטב שתגור במרכז הארץ !
תוך כדי המאבק על שירותי בריאות תקינים ושוויוניים שנוהל על ידי שתי הנשים: אורנה ליבנה וכותבת המאמר: נילי גולן, , התברר, שוועדה חשובה ישבה על המדוכה והגישה הצעותיה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי באוקטובר האחרון.
מה הציעה הועדה?
תמריצים כספיים לצוותים הרפואיים, הכוללים תוספת שכר משמעותית של 50% . והלוואה עומדת לתקופה מוגדרת.
מלגות והעדפת רופאים בוגרי מוסדות בפריפריה המתמודדים על תפקידי ניהול.
השוואת שיעורי מיטות האשפוז, עמדות הרפואה הדחופה והמכשירים המיוחדים בין הפריפריה והמרכז.
תוספת כוח אדם לפריפריה, הן בבתי החולים והן בקהילה.
הוועדה מציעה גם שינוי שיטת תקצוב קופות החולים כך שיקבלו סכום גבוה יותר עבור מבוטחים שמתגוררים בפריפריה, ותגמול הקופות על השקעה בפריפריה.
בנוסף, ממליצה הוועדה על זירוז פתיחתה של פקולטה חמישית לרפואה בגליל.
מכל ההצעות, ההצעה היחידה, שביצועה אושר היא ההצעה האחרונה של פתיחת פקולטה לרפואה בצפת.
השאלות הנשאלות עכשיו הן: מתי תוקם הפקולטה? האם היא תשפיע על רמת הטיפול הרפואי? והאם בוגריה הפקולטה הצפונית יישארו במחוז או יעדיפו להתמחות בבתי החולים המתקדמים במרכז הארץ?
כי בינתיים המצב ידוע: תוחלת החיים בישראל היא בממוצע 78.9 שנים (76.8 לגברים ו-80.8 לנשים). תוחלת החיים הגבוהה ביותר במחוז ירושלים (80.1 שנה), אחריה במחוז המרכז (79.7 שנים). תוחלת החיים הנמוכה ביותר היא במחוז הדרום (77.3 שנים) ובמחוז הצפון (77.9 שנים). פער של שנה בין הצפון לכל הארץ ופער של 2.2 בין הצפון לירושלים.
שעורי תמותת התינוקות : בצפון 6.2% ברמת הגולן 8.2% במרכז הארץ 4% בתל אביב 4.5%. פער של 2.2% ביו הצפון למרכז הארץ ו4.2% בין רמת הגולן והמרכז.
מי מהמשפחות הצעירות המעונינות לעבור לגור ברמת הגולן יעשה זאת לאחר עיון בתוצאות של סקרים אלו?
והסיבות? נכון שחלק מהפער אפשר להסביר בהרכב האוכלוסייה, אבל גם נושא זה ראוי שיטופל וטובה שעה אחת קודם, שגם האוכלוסייה היהודית בפריפריה תגיע למימדים הללו.
יכולתי להביא עוד ממצאים מעניינים נוספים. למשל: שיעורי התמותה ממחלות סרטן ולב, אבל נראה לי שתושבי רמת הגולן מכירים את תנאי החיים ואת שירותי הבריאות גם בלעדיהם, ואין טעם להלאות את שאר הקוראים שישתכנעו אולי, משני ממדים אלו, שלא נעשה די כדי לישר את הקו בין המרכז לפריפריה. בין תל אביב לרמת הגולן.
בסופו של עניין הכול תלוי בכסף. אם משרד האוצר יעשה את החישוב, שטיפול רפואי מצמצם תחלואה זול למשק מחלוקת קצבאות נכות, טיפול לאחר גילוי מוקדם של מחלות כרוניות זול מטיפול לאחר התפשטות המחלה, רכישת מכשירים והעמדתם לרשות החולים במרחק סביר מביתם זול יותר למערכת כולה מתשלום עבור מלונות לחולים, אולי תגיע אלינו הישועה. במדינות רבות כבר נעשה החישוב הפשוט הזה.
אבל מוטב עכשיו מאשר מאוחר, כי התושבים הותיקים של האזור מכירים את המצב וטיפין טיפין עוברים להתגורר בסביבה הנותנת להם את הטיפול רפואי המתאים.