האגדה על מעין הנעורים, שיקויי הפלא וגם תוספי המזון וכל תורת האנטי איג'ינג מבטאים יותר מהכול את יחסנו. אולם, ישנם מקומות בעולם בהם אנשים מאריכי ימים ללא תוצרי התרבות והמחקר המערביים, כאלה הם תושבי אבחזיה שבהרי הקווקז, בברית המועצות לשעבר. ד"ר ליף, מדען נסע לאזור זה. מטרתו לא הייתה למצוא את האדם הזקן מכולם אלא ללמוד כיצד חיים אנשים אלה.הוא שאף להבין את גורמי המפתח המשפיעים על סיכוייו של אדם לזכות בחיים ארוכים ובריאים.
הרי הקווקז
ד"ר ליף מצא שאחד הגורמים להזדקנות בריאה במיוחד היא הפעילות הגופנית הסדירה והרבה שמשולבת באורח החיים של האבחזים. פעילות גופנית הבלתי פוסקת והשהיה באזורים גבוהים ודלים בחמצן, מפתחים את תפקודי הלב-ריאה שלהם עד שלִבם זוכה לכמות מוגברת של חמצן, דבר המסביר גם את תוחלת החיים הגבוהה ואת השיעור הנמוך של מחלות הלב בין האנשים המתגוררים בהרים.
שטחי המחיה והעבודה התלולים, שבהם חיים האבחזים דורשים מהם כושר גופני גבוה אך גם מסייעים לפתח אותו. אפילו פעילויות היום-יום הרגילות שלהם דורשות מהם מאמץ גופני ניכר. איש מהם לא יושב ליד שולחן כתיבה או נוסע אל מקום העבודה או ממנו. גם המבוגרים לא חושבים פעמיים לפני שהם צועדים כמה קילומטרים במעלה הגבעות התלולות ובמורדן כדי להגיע מבית מגורים אחד לאחר או מהכפר אל השדות המקיפים אותו.
המושג "פרישה" הוא מונח זר למחשבה האבחזית. האבחזים לעולם לא יושבים ללא מעש בחייהם. רוב המבוגרים עדיין עובדים דרך קבע. רבים מהם עובדים במטעים ובבוסתנים, גוזמים את עצי הפרי ועצי האגוז, מנכשים עשבים שוטים ונוטעים עצים צעירים. יש מהם שעדיין חוטבים עצים ושואבים מים.
הם עובדים קשה, אבל יש להם מזל, משום שאין בעבודתם אותו מתח נפשי שאנו נוהגים לקשר עם המושג "עבודה". קצב עבודתם הוא ביטוי טבעי לקצב הביולוגי, והם אינם חשים בשאפתנות ובחיפזון השולטים ברוב המדינות המתועשות. האבחזים לא אוהבים כלל שמזרזים אותם, והמושג "לוח זמנים" זר להם. הפעמים היחידות שבהן הם חשים דחיפות הן מצבי חירום נדירים, כמו בית בוער באש. מלבד אירועים חריגים כאלה הם רגועים מאוד ומרבים להתבדח ולשיר במהלך עבודתם.
כמה מאתנו, בני העולם המערבי, יכולים לומר דברים דומים על החיים שלנו ועל סביבת העבודה שלנו?
האבחזים שונים מאיתנו במובנים רבים נוספים: בתזונה, בהתייחסות המכובדת לזקנה, בחינוך וביחס החיובי לילדים ועוד ועוד. לכן, אולי לא רק החיים שלהם ארוכים, אלא איכות החיים שלהם טובה יותר.
לא נותר לנו אלא להוסיף לקרא וללמוד על האבחזים ועל תרבויות נוספות של אנשים מאריכי חיים על פני כדור הארץ ואולי לנסות לאמץ במעט את אורח החיים שלהם.
על בריאות בגילאים מתקדמים תוכלו לקרא בספר החדש: בריא בגיל 100של ג'ון רובינס, שיצא לאחרונה בהוצאת פוקוס.