נילי גולן
|
מנהלת הפורטל
מידענות, ניהול תוכן
ניהול וקידום אתרים
|
|
מהו למעשה המסחר האלקטרוני?
מסחר אלקטרוני הינו תהליך בו שני צדדים מבצעים עסקה (החלפת כסף תמורת מוצר או שירות) דרך האינטרנט או דרך כל סוג אחר של רשת מחשבים. עסקה זו מכונה "עסקה אלקטרונית ". תהליך זה כולל את כל הצעדים של מסחר רגיל, כגון שיווק ופרסום, ניהול הזמנות, מכירות קמעוניות, שירות לקוחות, גבייה וכו'. מאחר שהתהליך כולו מתבצע דרך האינטרנט משתמשים כיום במושג e-Business דהיינו – עסק אלקטרוני, במקום e-Commerce שהוא סחר אלקטרוני.
ישנם כיום שלושה מודלים עסקיים במסחר אלקטרוני
- עסקה סיטונאית – Business to Business - B2B – עסקאות סגורות בין חברות, כאשר ההזמנות מתבצעות באמצעות האינטרנט, כמו גם מערכת הסליקה והתשלומים.
- עסקה קמעונאית – Business to Costumer - B2C – עסקאות קנייה של פריטים בודדים בין בתי עסק לצרכן סופי, ההזמנה והתשלום מתבצעים באינטרנט.
- עסקת "לוח" מזדמנת – Peer to Peer - P2P או (C2C - Client to Client או Customer to Customer ) – קנייה ומכירה בעסקאות חד-פעמיות בסגנון לוח מודעות – יד שנייה למשל.
בנוסף, ישנם שני מודלים עתידיים למסחר האלקטרוני:
1. T-commerce ומשמעותו – קנייה ומכירה באמצעות טלפון נייד או מכשיר פאלם.
2. M-commerce המאפשר קנייה באמצעות ממשק אינטרנט מבוסס טלוויזיה. אנליסטים טוענים שבעוד 10 שנים רובנו נרכוש מוצרים בדרך זו.
היתרונות של מסחר אלקטרוני לעומת מסחר מסורתי הלכו וצברו תאוצה ממשית עם השנים, בגלל היתרונות הגלומים במסחר זה על פני המסחר המסורתי הכולל: חשיפה לקהל גדול, חיסכון כספי למוכרים ולסוחרים – עלויות החזקה, תפעול, שיווק ופרסום נמוכות הרבה יותר מאשר במסחר המסורתי, זמינות "מסביב לשעון", נגישות וגישור על פערים גיאוגרפיים, נוחות הקנייה,מגוון רחב של מוצרים, מחירים זולים משמעותית, בנוסף, הקנייה ברשת בחנויות כמו –eBay בטוחה ומאובטחת בדיוק כמו קנייה בכל חנות בקניון.
תופעת הקנייה ברשת בכלל וב eBay בפרט משנה את כללי המשחק בעולם הצרכנות, ויוצרת חוויית קנייה מודרנית ושוקקת.
חוויית מכירה
המוכר אינו כבול ללוח זמנים, הוא יכול לעבוד גם מביתו, וחוסך מאות שעות עבודה חודשיות, הכנות, בירורים וריצות מתישות. בנוסף, בגלל שיטת התשלום ב-eBay (דרך חברת הסליקה PayPal), שמחייבת את הקונה לשלם ברגע הזכייה ומעניקה ביטחונות למוכר, הרי שאין בעיות גבייה, וכאשר הוא מוכר באתר הוא אינו מוטרד שמא הלקוח לא ישלם (מאחר שהתשלום כבר בוצע).
חשוב להדגיש שבמושג "חוויית מכירה", הכוונה היא לחוויה הרגשית שחווה המוכר, בזמן התהליך המכירה עצמו (כלומר, כאשר מוצריו נקנים בפועל). המוכר הוא צופה מהצד, אינו חייב לתת תשומת לב אישית לקונה. בנוסף, המוכר אינו מוגבל במגוון מוצרים בחנות שלו, גם אם הוא נדרש להחזיק מלאי, אין זה בחנות יקרה בקניון אלא במחסן זמין או במחשב עצמו במקרה של מידע דגיטלי.
המוכר באינטרנט יכול ליצור קשרים וחיבורים עסקיים עם שותפים פוטנציאליים בכל העולם. למעשה חלק מהקונים הם עצמם מוכרים פוטנציאליים של המוצר המוצע, מה שמגביר מאוד את הסיכוי למכירות סיטונאיות, שיתופי פעולה ויוזמות עסקיות.
חיסכון כספי לקונים
המוצר יהיה תמיד זול יותר מהמחיר שידרוש בחנות בקניון. כל מה שעל הקונים המעוניינים ברכישת המוצר לעשות הוא, לפתוח חשבון קונה בחנות אלקטרונית כדוגמת -eBay ובמקביל לפתוח חשבון PayPal לצורך סליקת כספים, לחפש את המוצר שברצונם לרכוש, לוודא שהמוכר הינו אמין לפי מערכת המשובים של eBay ולקנות אותו ב"קנה עכשיו" או לתת הצעת מחיר. אפשרות נוספת להשיג מוצר במחיר זול ב-eBay (ואולי אפילו זול יותר מאשר בקנייה רגילה ב-eBay ), היא להשתתף ב"מכירה פומבית ". כל מה שעל הקונים לעשות במקרה כזה, הוא לתת הצעת מחיר (Bid) על המוצר, ולהמתין ולעקוב אחר הפריט (כלומר, אחר הצעות מחיר מתחרות) לקראת סיום המכירה שלו.
כיצד ייתכן שהמחירים ב-eBay יהיו תמיד זולים יותר מהמחירים של אותם מוצרים במסחר המסורתי?
במסחר המסורתי קיימת דרך קבועה בה המוצר מגיע מהיצרן לצרכן בסופו של דבר. המוצר עובר ידיים רבות כמו: יצרן, יבואן, מפיץ (אזורי ומקומי), חנות, כשכל אחד מהגורמים מעוניין ברווח גבוה שיכסה את העלויות שלו.
במסחר האלקטרוני, לעומת זאת, אותו המוצר יעבור בדרך כלל רק "יד" אחת או שתיים בדרכו מהיצרן לצרכן הסופי. הסיבה היא שהמוכרים באתר eBay מראש קונים (או מתחייבים לקנות) את המוצר מהיצרן או מהיבואן הראשי, ומוכרים אותו ישירות לצרכן הסופי. בנוסף, לאותם מוכרים אין כמעט הוצאות בתהליך המכירה (להבדיל, כאמור, מההוצאות הגבוהות יחסית שיש לבית עסק רגיל).
יתרונות המסחר האלקטרוני לעומת המסחר המסורתי
מסיבות אלו, הצרכן הסופי במסחר האלקטרוני ייהנה תמיד ממחיר זול יותר לעומת מוצר שירכוש בחנות במסחר המסורתי.
הצגנו את הדברים בצורה מוטה ומפתה לטובת המסחר האלקטרוני, ולא בכדי. ראוי להוסיף כאן שתי הערות – הראשונה, שאין סתירה בין המסחר האלקטרוני למסחר המסורתי, וניתן לקיים את שניהם במקביל.
ההערה השנייה, חשובה לא פחות, היא שלמרות ההצגה המפתה של יתרונות המסחר האלקטרוני, הצלחה ורווחיות כלכלית אינן מובטחות בהכרח. עצם פתיחת חשבון המוכר או החנות הווירטואלית וכניסתכם אל זירות המסחר השונות באינטרנט אינה מעניקה לכם רווחים ומגדילה את היקפי המכירות שלכם באופן ודאי ומיידי. ההצלחה במסחר אלקטרוני ב-eBay כרוכה בלימוד והבנה של כללי המשחק, עבודה קשה הדורשת מחשבה יצירתית והתמדה, הכרוכות בשעות של ניסוי וטעייה איכותיים, המשפרים את עצם חוויותיכם כמוכרים מצליחים.
כיצד הפכה eBay להצלחה עולמית כה מסחררת בזמן כה קצר יחסית, וכיצד קידמה בצעדי ענק את המסחר האלקטרוני והפכה אותו בשנים האחרונות למשתלם הרבה יותר מהמסחר המסורתי?
על כך בספר: לעשות כסף באינטרנט למכור ב-eBay לכל העולם של אסי צור ויניב זייד, הוצאת פוקוס
|