הצטרפתי לצוות עזרה ראשונה בגבעת יואב, עברתי קורסים של מד״א והשתלמויות, אבל, אף אחד לא הכין אותי ליום בו אזדקק לשירותים הטובים של חברי לצוות החרום. למודאגים, החלמתי, אבל אותו בוקר ייזכר אצלי לעד, גם בגלל ההרגשה הגרועה והבלתי ברורה, ובעיקר בגלל הטיפול המידי והמסור של חברי.
בשעה 4:30 לפני עלות השחר התקשר גדי, בעלי ל-101 ואחר כך לניר תגר. גדי לא בטוח אם תוך שתי דקות או לכל היותר שלוש, התייצבו בביתנו שלושה מצוות עזרה ראשונה ובראשם ניר, תוך שהם עוזרים לו להעביר אותי לכורסת המחשב (מומלץ) הגיעו גם אביהו סורוצקי ואורפז בן שושן בניידת טיפול נמרץ.
אני מטושטשת לחלוטין, אבל מבחינה, שהכול עובד ואולי זה רק תרגול?
בתרגול:
ניר כותב הודעה בווטסאפ חרום, כל מי שיוצא מודיע: הראשון לבית של החולה, השני מביא ציוד מהמזכירות, השלישי מגיע לחולה/פצוע, ומנהל משם את האירוע מבחינה לוגיסטית: דואג לאנשים שיחכו בשער לאמבולנס, שומר על צירי הגעה פנויים, ומודיע אם יש צורך בעזרה נוספת.
תשאלו איך זה עובד במהירות רבה כל כך?
ראשית, כל חברי צוות הרפואה של גבעת יואב הם שכנים שלנו, ושנית, נוהל העבודה המסודר, וגם הקישוריות שהכין לנו ניר (מעין אפליקציות): מפה של הישוב בה שמות כל התושבים וקישור להוראות נסיעה לכל בית ובית דרך Waze .
לפני, שאני פותחת כאן עמוד תודות, ברצוני להעלות שוב, בפעם המי יודע כמה את הבעיתיות שלנו, כתושבי דרום רמת הגולן, הגרים במרחק של 45 דקות מבית החולים הקרוב - פדה בפורייה, שגם הוא אינו מסוגל לספק את כל השירותים המידיים הנחוצים.
תחנת ההזנקה של מד"א בבני יהודה - פועלת רק בין השעות 7:00-15:00, האמבולנס פעיל רק בשעות פתיחת המרפאה. בשאר שעות היממה, האמבולנס הקרוב נמצא בקצרין ובטבריה במרחק של 35 דקות נסיעה. נכון, ישנם גם אמבולנסים יישוביים ברמת מגשימים, בנוב ובבני יהודה, אבל הם מופעלים על ידי מתנדבים, שלא תמיד פנויים לצאת בערב ובלילה.
במקרה של התקף לב או אירוע מוחי, הזמן קצוב. מספר המבוגרים החיים באזור רב, הם וגם הצעירים והילדים אינם מקבלים מענה לצרכים שלהם. שעות פתיחה של המרפאה מצומצמות, אין רופא בישוב, מעט רופאים מקצועיים ועוד ועוד.
לשמחתנו ולאור תלונותינו הרבות, אכן נפתחו בית מרקחת ומכון פיזיותרפיה, המרפאה שופצה, נוספו רופאים מקצועיים, וגם מרפאה נוספת של מכבי. זה לא מספיק.
היום בעיקר ביוזמת התושבים אנחנו מקבלים שירותי עזרה ראשונה מידית 24/7 תוך דקות. יש כוננים רבים ו"נאמני חיים". המושב שלנו רכש מכשיר החייאה – דפיברילטור וקבלנו ממד"א מכשירי החייאה וציוד רפואי נוסף נוספים העשויים לסייע במקרי סכנת חיים כמו דום לב, כי הבעיה שלנו היא המרחק מבתי החולים. על כך נותן מענה צוות היישובי שלנו.
בעיה נוספת, זו שגורמת לתסכול של התושבים הם המקרים הנמצאים "בין הפטיש לסדן" כלומר, מקרים שאינם סובלים דיחוי לשעות פתיחת המרפאה מצד אחד, ומצד שני אינם נראים חמורים מספיק עבור אמבולנס/בית חולים. במקרים אלו: החולה יכול להתפנות בעצמו לבית החולים או לוותר על טיפול, שהיה יכול להתבצע אם המרפאה הייתה פתוחה. אפשר גם לפנות לאחיות הישוב, שאינן כונניות וזו כבר בעיה אחרת..
ובקיצור
אנחנו זכאים לאותו טיפול רפואי שמקבלים במרכז הארץ, כדי שלא ניכנס לסטטיסטיקה. אני מפנה את הכתוב לשר הבריאות, מר ליצמן ולפניות הציבור בכללית וגם למנהל מד"א: אלי בין וכמובן לאלי מלכא, ראש המועצה - רמת הגולן. הצוות של גבעת יואב והפרמדיקים בדרום הרמה עושים מלאכת קודש, עזרו להם, ואגב, תשובה שבקצרין יש אט"ן (אמבולנס טיפול נמרץ) ומרכז הזנקה של מד"א 24/7, לא תתקבל במרחק של 35 ק״מ.
אנחנו זקוקים לשירותים הללו בבני יהודה – אט"ן, מרכז הזנקה הפועל 24/7, מרפאה הפועלת שעות רבות יותר, אמבולנסים יישוביים ועוד.
תודות לחן מגן חזן, שיזמה, בנתה וניהלה את צוות העזרה ראשונה, ועכשיו מנהלת את צוות החרום בגבעת יואב. לניר תגר, שקבל את הניהול ועושה הכל בשקט, בצניעות ובמקצועיות, למד"א, על ההדרכה, למד"א ולמועצה אזורית גולן על הציוד: תיק רופא, אפודים, מכשירי קשר ועוד, לצוות מרפאת בני יהודה, העומד לרשותנו תמיד,
ולכל 38 - שלושים ושמונה חברי צוות החרום – עזרה ראשונה היישובי בגבעת יואב, הממשיכים ללמוד, לתרגל ולבוא במהירות לכל אירוע ביום ובלילה. נקווה לכמה שפחות וללא אירועים ביטחוניים.
למרות הכול ובצניעות רבה, ראוי לדעתי, שמודל החרום היישובי של גבעת יואב, ישוכפל לכל יישוב קהילתי בארץ.
רק בריאות ותודה מקרב לב
נילי גולן
גבעת יואב
נמענים
שר הבריאות, מר ליצמן - sar@moh.health.gov.il פקס – 025655993
פניות הציבור בכללית - מחוז הצפון פקס - 04-6453059
מנהל מד"א: אלי בין - פקס: 03-6306046
אלי מלכא, ראש מועצה – רמת הגולן elim@megolan.org.il
מרפאת בני יהודה - כללית
* פורסם ב"שישי בגולן" 14/7/2017 עמ' 28-29
http://www.igolan.co.il/pdfonline/